Slitne og forgylte

Slitne og forgylte

Norske Kirkeakademier er en del av en stor internasjonal bevegelse. Vi får kontinuerlig impulser fra det som skjer i andre land, som inspirerer, utfordrer og utvider vår horisont. Denne gangen vil vi dele med dere svenske Mats Hermanssons kunst.

Mats Hermansson er av utdanning teolog, og virket blant annet som domprost i Visby fra 2007 til 2019. Helt fra ungdomstiden har han vært fascinert av Østkirkens ikonkunst, og har malt bilder som i ordets rette forstand ikke er ikoner, men som absolutt henter sin inspirasjon fra ikonkunsten.

Bildene males på gamle, slitne presenninger. ”Mina bilder är en återbruksdemonstration. De är målade på gamla presenningar som jag tiggt till mej på det nedlagda regementet i Örebro, där jag bodde tidigare. De är lagade och lappade – ett fint hantverk. De är slitna och härjade – men ändå så vackra. Eller kanske just för att de har en historia så är de vackra. Som människor. Jag vill visa att det som tidigare ansetts förbrukat är vackert och användbart – och så verka för skapelsens överlevnad. Återbruk är en from gest.” skriver Hermansson selv.

Hender går igjen som motiv i mange av bildene. Om sin kunst sier Hermansson selv: «jag fastnar ofta för ikonbildens händer. Ofta lyfter jag ut dem och beskär runt omkring. Jag gillar händer som välsignar, vinkar, hälsar, uttrycker omtanke och bryr sig. Händerna är liksom fortsättningen på vårt böneliv. När bönen lämnat vår tunga så har det blivit en fråga också för vår hjärna och – för våra händer. Bön är inte bara ord utan också en del av ett kristet handlingsprogram. Vi har ansvar för det vi ber. Jag tror att min bön förbinder mig att göra det jag just bett om. Det vi formulerat med ord när vi knäppt våra händer kräver att vi öppnar dem och själva handlar och agerar i bönens riktning. Våra liv ska vara den praktiska konsekvensen av det vi ber. Det är med våra händer vi agerar och är solidariska.

Gud har inga andra händer än dina och mina. Det är med våra händer som Gud verkar, handlar och agerar. Gud har inte lagt alla äpplen i vår korg – men bland annat där. Är du redo? Därför så många händer på mina presenningsikoner».    

Mats Hermanssons bilder har vært utstilt over hele Sverige gjennom årene, og også i Dortmund, Betlehem, London og New York. Nå er han aktuell for Tromsø Internasjonale kirkefestival 2021. Vi gleder oss stort til det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.