2013: Anne Sender

Brobyggerprisen 2013 til Anne Sender

Norske kirkeakademier (NKA) har siden 1983 delt ut Brobyggerprisen til personer eller institusjoner /organisasjoner som har bidratt til økt forståelse, kontakt og dialog mellom ulike grupper i kirke-, kultur- og samfunnsliv.

I 2013 gikk Brobyggerprisen til Anne Sender, tidligere forstander i Det mosaiske trossamfunn.

Her er NKA-styrets begrunnelse:

Anne Sender har som forstander i Det mosaiske trossamfunn lenge vært en tydelig stemme i samfunnsdebatten. Hun har lagt vekt på å bygge dialog og forståelse mellom ulike religiøse grupper. Hun er grunnleggende opptatt av menneskeretter og religionsdialog.

Hun har arbeidet aktivt med å møte trusler mot bl.a. synagogen med vilje til dialog. Hun har tidligere uttalt følgende om dialogarbeidet: « Det jødiske ordet for toleranse er sovlanot – tålmodighet, der kjernen i ordet betyr smerte. En ærlig erkjennelse av at vi må utholde den smertefulle veien til å tåle hverandres forskjellighet.»

Men Anne Sender har årelang erfaring med å bygge broer:

Midt på åttitallet åpnet hun møtene i jødisk kvinneforening WIZO for kristne deltakere. Hun har samarbeid med ulike kristne organisasjoner om å lage nærradio. Hun har tatt med redaktører og ledere i mange kristne organisasjoner på tur til Israel og Gaza. Som nestleder i MIFF arbeidet hun med å dra i gang fellesinfomøter med Palestinakomiteen etter Osloprosessen!

Anne Sender var med på opprettelsen av Samarbeidsrådet for Tros- og Livssynssamfunn, STL i 1996. Hun var i to og et halvt år i Erik Solheims nordiske gruppe som overvåket våpenhvilen mellom Tamiltigrene og regjeringen- sist gang som liaison til Sri Lankas fredssekretariat.

De siste to årene hun var leder i Det mosaiske trossamfunn begynte hun å se med to øyne på konflikten mellom Israel og palestinerne – det var derfor en naturlig utvikling da hun høsten 2012 deltok i det kirkelige ledsagerprogrammet på Vestbredden. Etter denne erfaringen har hun skrevet offentlig om sine inntrykk og erfaringer. Hun har blant annet pekt på den lidelsen de minst ressurssterke palestinerne i Øst-Jerusalem og på Vestbredden er blitt påført i den politiske konflikten, og deltatt nyansert og åpent i debatten om israelske og palestinske myndigheters rolle. Selv sier hun at reisen til Vestbredden» liksom alltid ligget i løypa», når hun ser tilbake. Hun har også vært opptatt av å ha en brobyggerrolle mellom ulike røster i kristen-Norge om forholdet til Israel. Det er vel ikke å ta hardt i om vi sier at også der er det behov for henne.

Endelig er hun er med i en trepartsdialog med Islamsk Råd i det som heter Abrahams Barn- og sammen dro de en uke til Israel-Palestina-Gaza i februar i år.

Vi gratulerer Anne Sender som vinner av Brobyggerprisen 2013.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bevegelse. Forum. Fristed.