Religiøs tro og nasjonal tilhørighet

Omtrent et kvart århundre etter jernteppets fall og  Sovjetunionens kollaps, har religion fått en renessanse i Sentral- og Øst-Europa.  Religion en blitt en viktig individuell og nasjonal identitetsmarkør i disse landene, hvor religion for bare noen tiår siden ble slått hardt ned på. Dette kommer frem i en undersøkelse gjort av Pew Research Center.

I dag sier en solid majoritet av den voksne befolkningen i denne regionen at de tror på Gud, og de fleste identifiserer seg med en religion. Den ortodokse kirke og den romersk-katolske kirker igjen de kirkesamfunnene som de fleste slutter seg til.

I mange Sentral- og Øst-Europeiske land, er religion og nasjonal identitet knyttet sterkt sammen. Særlig er dette tydelig i tidligere kommuniststater. Her mener majoriteten av befolkningen at det å være katolikk eller ortodoks er viktig for å regnes som «ekte polsk» eller «ekte russisk». Også i Hellas spiller religion en slik rolle, ettersom kirken her spilte en viktig rolle i Hellas’ kamp for selvstendighet fra Det osmanske riket. 76 % av grekere svarer at det å være ortodoks er viktig for å regnes som «ekte gresk».

Interessant nok kan det virke som at for mange i Sentral- og Øst-Europa er tilhørighet viktigere enn praksis. Ganske få ortodokse og katolikker i denne regionen svarer at de regelmessig går til messe eller ber.  Likevel er «tilbakekomsten» av religion i denne regionen som tidligere var preget av streng ateisme slående.

Rapporten i sin helhet kan du lese her.

(Foto: Harvey Meston/Getty Images)