Reformasjonsmarkeringen

31. oktober 2017 er det 500 år siden Martin Luther offentliggjorde de 95 tesene mot kommersialisering av avlat. Dette blir regnet som starten på det som utviklet seg til den lutherske reformasjonen. I 2017 vil ulike kirkesamfum over hele verden markere hendelsen på ulike måter. Innen Den katolske kirke markeres også dette året, men foreløpig er ikke programmet offentliggjort.

Her er en oversikt over noen arrangementer i forbindelse med reformasjonsmarkeringen 2017.

1. Luther og De Andre. Et seminar i regi av Norske kirkeakademier
Tid: 17. oktober 2017
Sted: Kulturkirken Jakob

Luther og de andre – flyer (PDF)

I forbindelse med reformasjonsmarkeringer vil Norske kirkeakademier, i samarbeid med KA, arrangere konferansen Luther og De Andre. Tema er hvordan utviklingen av nasjonalstaten etter reformasjonen utviklet seg mot religiøs og konfesjonell enhet, etter prinsippet Cuius regio, Eius religio (Fyrstens tro skal være folkets tro), og hvordan dette ble brukt til å ramme religiøse minoriteter. Hvordan minoriteter ble definert som De Andre (Otherness), og definert til samfunnets randsone. Vi vil se på de teologiske, politiske og historiske røttene, og hvordan dette er kommet til uttrykk særlig de siste 100 år. Stikkord er makt og avmakt, minoritet, majoritet, stat og kirke, kongemakt og teologisk begrunnelse.

Vi vil se på minoriteter som jødene, urfolk, LHBT og muslimer, hvordan de opplever å bli definert som Den Andre, deres arbeid for konfrontasjon og forsoning, og hva det gjør med enkeltmennesker og grupper.

Program:
10.00: Velkommen ved styreledere i KA , Hege Hovland Malterud og styreleder i NKA, Kjell Yngve Riise
10.15: Tarald Rasmussen, professor i teologi Universitetet i Oslo: Luther og De andre – hegemoni og makt. Hvilken arv er vi fortsatt bærere av?
11.15: Pause
11.30: Bente Engelsen, idehistoriker: Luther og øvrigheta: Maktens gavepakke?
12.00: Padraig o Tuama, leder ved Corrymeelasenteret i Nord-irland, prest og poet: Power and Majority, reconciliation
12.30: Knut Vollebæk, diplomat og politiker: Minoriteter i Europa og Norge i dag
13.00: Lunsj
14.00: Berit Reisel, psykolog: Den andre til evig tid?
14.30: Amina Sahan, kunstner og lærer: Å bli definert som Den andre
15.00: Cora Alexa Døving, seniorforsker ved Holocaustsenteret: Andregjøring
15.30: Avslutning

2. Kirken og jødene – i skyggen av Martin Luther
En konferanse i regi av Holocaustsenteret, Mellomkirkelig råd og Norske kirkeakademier.

Tid: Fredag 10 november, kl. 10.00
Sted: Holocaustsenteret

Program:
10.15: Forholdet mellom jøder og kristne i en tidlig fase. Ved professor em. Oscar Skarsaune , MF
10.45: Forholdet mellom kristne og jøder fra tidlig nytid til idag. Ved  forsker Øivind Kopperud, HL-senteret
11.15: Pause
11.30: ”Preken” om den barmhjertige samaritan ved forlagsredaktør Åste Dokka
12.00: Lunch
12.30: Musikkinnslag: Guy Sion
13.00: Introduksjon til panelsamtale
13.00: Eksempler på antijødiske holdninger i preken og forkynnelse ved førsteamanuensis Gunnar Haaland
13.20: Hvordan oppleves dette fra jødisk side ved rabbiner Joav Melchior
13.45: Panelsmatale: Kirken og jødene – i skyggen av Luther
Deltakere:
Joav Melchior, rabbiner DMT
Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin
Kari Mangrud Alvsvåg, prost i Sarpsborg
Ole Andreas Kvamme,  stipendiat – Institutt for lærerutdanning og skoleforskning – UiO

Panelsamtalen ledes av idéhistoriker og skribent Håkon Harket

3. Filmseminaret Den andres ansikt

Filmseminaret Den andres ansikt er et samarbeid mellom Norske Kirkeakademier og KULT – Senter for kunst, kultur og kirke. Høstens filmseminar arrangeres i samarbeid med Film fra Sør.

Gjennom filmvisning og panelsamtale ønsker filmseminaret å bidra til likeverdig og nyansert dialog om viktige og eksistensielle spørsmål – på tvers av kulturer og religioner.

Filmseminar 2017 – Program

Under den tematiske overskriften Mennesker er ikke til salgs, vises den iransk-tyske filmen Sonita (Rokhsareh Ghaemmaghami ); en fascinerende og gripende historie om ei jente med flyktningstatus og artistdrømmer, men som nekter å la seg definere, begrense og kue.
Etter filmen vil det være en panelsamtale, hvor Sturla Stålsett, Anne Sender, Shoaib Sultan, Vigdis Vevstad og Per Eirik Gilsvik deltar. Samtalen ledes av Kristin Gunleiksrud Raaum.

Høstens filmseminar finner sted 18. november i Kulturkirken Jakob.

Program
13.00: Åpning og introduksjon til filmen
13.10: Visning av Sonita
14.45: Pause
15.00: Panelsamtale
Deltakere: Shoiab Sultan (Spesialrådgiver ved Antirasistisk senter), Vigdis Vevstad (Rådgiver og forsker), Sturla Stålsett (Professor i diakoni, religion og samfunn ved MF), Anne Sender (Spesialrådgiver i STL) og Per Eirik Gilsvik (Prosjektleder i Det Kritiske Rom, Film fra Sør)
Panelsamtalen ledes av Kristin Gunleiksrud Raaum (generalsekretær i Norske kirkeakademier).
16.30: Slutt

4. Temagudstjenester i Den norske kirke
Sammen med andre lutherske kirke i alle verdensdeler har Den norske kirke valgt å sette søkelys på tema som er svært sentrale for kirkene i dag: Hovedtema er «Nåde», med tre undertema: «Frelsa er ikke til salgs», «Menneske er ikke til salgs» og «Skaperverket er ikke til salgs».

Det skal holdes fire temagudstjenester i alle menigheter høsten 2017. Det vil bli utarbeidet ressursmateriale til gudstjenestene.
Alle fire temagudstjenester vil bli overført i NRK radio – fra fire kirker med god geografisk spredning.
Det arbeides med ressursmateriell til gudstjenestene og studieopplegg for grupper.

Den økumeniske festgudstjenesten i Trondheim på reformasjonsdagen 31. oktober blir et av hovedarrangementene i reformasjonsmarkeringen for Den norske kirke

5. Reformasjonsbyen Bergen

I 1526 mottok erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros det første av flere klagebrev om lutherske tendenser i Bergen. Det var ikke tilfeldig at Luthers lære fikk grobunn i Bergen, og at hanseatene var ivrige forkjempere for den nye læren. Den lutherske tradisjonen med å synge bordvers spredde seg raskt i de bergenske hjemmene. Ettersom «lutheriet» først kom til uttrykk i Bergen, er denne byen ved Bjørgvin bispedømme, utpekt til Norges reformasjonsby i 2017. Byen er vertskap for en større reformasjons-installasjon/utstilling på rundreise til 68 byer i Europa. «The European Roadmap» utstillingen/bussen, ankommer Bergen fredag 3. mars og danner midtpunktet for en 6-dagers Luther-festival – faglig relevant og folkelig interessant. Lørdag 4. mars åpner den europeiske Reformasjonsutstillinga i en spesiallaget buss. Barn og familier har mye å glede seg til, og det blir opp lagt til frodig folkeliv: «Salmesykling» på trøorgel, interaktiv byvandring – «Finn Luther», «allsalmesang» og jubileumsfeiring på Torgalmenningen og overraskinger rundt hvert hjørne. Teater og aktiviteter for de minste i Barnas katedral.

Hele året 2017 gir dessuten rom for et mangfold av aktiviteter som kan bidra til at reformasjonens mange aspekter synliggjøres og debatteres. Det er en unik anledning til å løfte frem både felles-europeisk og bergensk kirkehistorie og trosliv på en ny og interessant måte ‒ til et nytt publikum. Eierskapet til Reformasjonsbyen Bergen, som del av Stationsweg 2017, vil ligge hos Bergen Domkirke Menighet, Bergen kirkelige Fellesråd, Bergen kommune og Bjørgvin bispedømme, samlet.
I Luther-festivalen vil det også inngå et folkemøte om protestantisk kirke og misjon 6. mars (se neste punkt), samt at Bispemøtet holdes i Bergen fra samme dag.

Bergen Filharmoniske Orkester og Kor samt Edvard Grieg Kor gir to konserter i Grieghallen 6. og 7. april 2017 i tilknytning til reformasjonsjubileet. De framfører Brahms Ein deutsches Requiem. Solister blir Camilla Tilling og Florian Boesch. Filharmoniens sjefdirigent Edward Gardner vil lede det hele. Brahms tyske rekviem er velegnet som en markering av reformasjonen, idet mye av tenkningen fra Brahms side nettopp var en (luthersk) distansering til den katolske requiem-liturgien, og verket kan ses på som et ekko av Luthers tanke om at tekster og salmer skulle være på morsmålet, tysk.

Lutherfestdagane i Bergen 3. – 5. mars starter fredag kveld med Luthernatt i reformasjonsbyen. Det blir folkeopplysning, samtaler, konserter, salmesang, teater, kunst – og tårnopplevelser m.m.
6. og 7. mars er øremerkt «Luther forskningsdager» med hovedtema:
Kirkekunst/interiør i tiden før og etter reformasjonen.
Hva har protestantisk kirke og misjon hatt å si for samfunnsutviklingen.

Vertskap: Universitetet i Bergen og NLA Høgskolen i samarbeid med VID-Misjonshøgskolen, Samarbeid menighet og misjon, Bjørgvin bispedømme o. fl.

For mer informasjon, se reformasjonsbyen.no

6. Folkemøter: Protestantisk kirke og misjon
Det er liten bevissthet om sammenhengen mellom reformasjonen, statens funksjon og dagens velferdssamfunn. Mange av de verdiene, godene og institusjonene vi i dag tar som en selvfølge, har sitt utspring i reformasjonen og dens konsekvenser, ikke minst i lutherske land: tidlig lese- og skrivekunnskap i historisk perspektiv, offentlig helsevesen og demokratiske strukturer med stor sosial kapital, i kombinasjon med en sterk stat er viktige eksempler. I bunnen av dette ligger en grunnleggende myndiggjøring av enkeltmennesket, bl.a. gjennom reformasjonens poengtering av selv å søke sannhetens kilder (Bibelen) og ikke ukritisk bøye seg for religiøse autoriteter. Dette ble fremmet gjennom nasjonale bibeloversettelser og satsing på lesing og skriving. Denne arven trenger vi en fornyet bevissthet om for å kunne forvalte og videreutvikle den til beste for samfunn på ulike i nivå i dagens verden.

Dette er essensen i folkemøtene som følgende har gått sammen om: Mellomkirkelig råd, Samarbeid menighet og misjon (SMM), Digni, Kirkens Nødhjelp, og Norske Kirkeakademier. Foreløpig ser det ut til å gå i orden med slike møter i Bergen 6. mars, Kristiansand 7. mars og Oslo (Litterturhuset) 9. mars. Gruppa venter på endelig svar fra professor Robert Wooberry fra universitetet i Singapore, som har dokumentert at protestantisk misjon har vært den sterkeste drivkraften i verden de siste 200 årene til utvikling av demokrati, helsevesen, skolevesen og sivilsamfunnet.

Gruppa jobber også med en artikkelsamling hvor hovedtematikken ovenfor søkes belyst fra mange ulike perspektiv-faglig solid men populært og tilgjengelig i form.

7. Diakonikonferansen 2017
Diakonikonferansen legges til Trondheim i forbindelse med reformasjonsdagen. Den er berammet til 31. okt. 2017, 09.00 – 1. nov. 2017, 15.00 på Radisson Blu Royal Garden Hotel, Trondheim. Diakonikonferansen er en nasjonal konferanse og arrangeres i samarbeid mellom Kirkens Sosialtjeneste, Kirkerådet, Det teologiske menighetsfakultetet, Høyskolen Diakonova og VID vitenskapelige høgskole.

8. Forestillinger om Nåde
Gjennom seks ulike forestillinger som aktualiserer reformasjonens temaer for barn og unge. Nåde, myndiggjøring og livsmestring er tema kirken ønsker å utforske sammen med barn og unge gjennom prosjektet «Forestillinger om nåde». Kirkerådet har, i samarbeid med Norsk Scenekunstbruk tildelt midler til utvikling av forestillingene. Forestillingene framføres i kirker over hele landet høsten 2017.

Forestillingene:
Størst av alt
Danseforestilling hvor deltakerne må ta et kollektivt valg om å enten fysisk være en del av forestillingen og beholde et utdelt gode, eller gi vekk godet for å se danserne utføre krevende øvelser de åpenbart burde hatt hjelp til. Etter forestillingen blir deltakerne ledet gjennom en diskusjon der de får reflektere over valget de tok.

MARTIN
Kunne en Reformasjon funnet sted i dag? Hvilke vilkår har Nåde i dag? Er Nåde mulig i en uoversiktlig og brutal verden? Gjennom en rekke korte scenedikt vil forestillingen fordype seg i tanker rundt forholdet mellom individ, samfunn og Gud.

Lille-Lene
Lille-Lene er 19 år og vandrer langs en kronglet livsvei og tier om at hun er skyld i morens død. Livet blir en marerittaktig flukt for henne til hun møter en psykisk utviklingshemmet gutt som vet noe om å åpne kirkedøren og om hva som finnes på innsiden. Lille-Lene er historien om det å bli tatt hånd om når en har falt og ikke makter å reise seg, om en Gud som tenker annerledes enn menneskene.
Norske kirkeakademier

Korfor er det så mørkt her?
Ei kvinne, MO, er på leiting etter tenåringsdotter si. Undervegs møter ho ein gjeng ungdommar og ein mann, BO, som skjuler seg og ikkje vil ha med nokon å gjere lenger. Kan ungdommane hjelpe MO til å forstå kva som har skjedd med dottera? Gjennom dialog og songar blir ulike livsfortellingar rulla ut. MO ber med seg forskjellige ting som kanskje kan kome til nytte.

Barnas bål
Barnas bål tar utgangspunkt i kirkens eget miljøengasjement og oppfordringen til dyptgående reformasjon i holdning og handling. Det er dagens barn og deres barn, som vil bære konsekvensene av vår uansvarlige forvaltning av skaperverket. Forstillingen kaller på de stemmene som ennå ikke er hørt. Kan vi få det unge publikummet til å formulere sine egne teser, for å kreve en dyptgripende reformasjon hos dagens ledere?

Jakob – veien hjem er lang
Han lurte broren sin og rømte landet. Han sloss med Gud og brukte et helt liv på å komme seg hjem.
Jakob er en mann av vår tid. Jakobs liv er himmelropende. Hans gjenforening med broren Esau gir oss et gripende bilde av hva nåde er. I en intens og medrivende time gir forteller Helga Samset og trompetist Jonas Kilmork Vemøy liv til Jakob.

9. Nåde er
Hva betyr nåde i vår tid?
Hva skjer med oss når vi begynner å snakke om nåde?
Hvordan snakke om nåde i det offentlige rom?
I Norge er «nåde» valgt som kjerneord for reformasjonsmarkeringen i 2017. Bibelen forteller om menneskers møte med en nådig Gud. Fortellingene bidrar til livstolkning og livsmestring også for oss i dag. For å sette nåde på dagsorden i lokalsamfunnet, er det utviklet forslag til et arrangement med tema Nåde er. Målet er å bidra til en samtale mellom unge voksne om nåde. Litteratur, film eller scenekunst kan være utgangspunkt for en slik samtale.
Det er utviklet et ressursdokument til inspirasjon for å gjennomføre arrangementet Nåde er, dette ligger tilgjengelig på nettsiden til Kirke 18/30

10. Norsk hymnologisk forening
Hva med et foredrag om Luther og salmediktning? 14 toppskolerte salmespesialister står klare til å rykke ut – betalt av Norsk hymnologisk forening. Tilbudet fra Norsk hymnologisk forening bringer en viktig dimensjon inn i reformasjonsmarkeringen. Nemlig Luthers betydning for at salmeskatten vår. Han gav sangen og musikken en sentral plass i menighetsfellesskapet, og bidro til at salmediktningen på morsmålet grep om seg.
Nå kan ditt kirkeakademi få besøk av en av Norges fremste hymnologer. I anledning Reformasjonsjubileet 2017 presenterer Norsk hymnologisk forening et unikt foredragstilbud:
Med salmen som utgangspunkt tilbys 14 foredragsholdere fra hele landet til foredrag om Luther og reformasjonen. Som arrangør betaler man kun for reise og opphold for foredragsholderen.

Her er de 14 foredragsholderne:
Anders Aschim, Einar Bjorvand, Jan Terje Christoffersen, Sindre Eide, Ivar Jarle Eliassen, Sjur Atle Furali, Åge Haavik, David Scott Hamnes, Stig Wernø Holter, Kristian Paulsen, Eyvind Skeie, Sindre Skeie, Jan Ove Ulstein, Vigdis Berland Øystese
https://kirken.no/nb-NO/reformasjon-2017/nyheter-om-reformasjonsmarkeringen/topphymnologer-med-luther-tilbud/

11. Teologisk fakultetet
Det teologiske fakultetet ved Universitet i Oslo har mange arrangementer, produksjoner osv i forbindelse med reformasjonsmarkeringen.
Mer info om disse arrangementene og produksjonene finner du her.

12. Samisk kirkeråd
Samisk kirkeråd arbeider med spørsmål knyttet til samisk oversettelse av Bibelen, sett i relasjon til betydningen av Luthers oversettelse av Bibelen til hverdagstysk.

13. Olavsfestdagene
Dato: 28. juli – 5. august
Olavsfestdagene er Norges største kirke- og kulturfestival. Festivalen ble etablert i 1963, og er en nasjonal feiring av Olsoktradisjonen og Olavsdyrkinga. Festivalen er sentrert rundt Nidarosdomen som internasjonalt pilegrimsmål og nasjonalhelligdom. Festivalens arrangement inneholder konserter i alle sjangre, utstillinger, barneprogram, gudstjenester, kurs og mesterklasser, pilegrimsvandringer, foredrag, og et historisk marked.

Under Vestfrontmøtene skjer aktuelle og viktige debatter.
Olavsfestdagene i 2017 vil bli sterkt preget av reformajonsmarkeringen. Tema for OFD 2017 er Idol. Det vil være ulike arrangementer knyttet til både Luther og redormasjonen.

14. Sola Gratia: Kunst og kirke i 500 år

Reformasjonsutstillingen Sola Gratia kommer til Telemarksgalleriet 30. september, og kan sees der frem til 17. desember 2017

Utstillingen viser kirkekunst fra reformasjonen og frem til vår tid og markerer 500-års jubileet for den Lutherske reformasjonen. Utstillingen er produsert av Agder og Telemark bispedømme og Tunsberg bispedømme som ett av Den norske kirkes arrangementer i reformasjonsjubileet 2017. I utstillingen vises et utvalg inventar fra lutherske kirker innlånt fra kirker og kunst- og kulturinstitusjoner. En rekke verk og gjenstander fra Telemark er representert. Utstillingen Sola Gratia har et dobbelt siktemål. Den vil markere hva som skjedde med det konkrete miljøet i kirkene og Luthers samvittighetsopprør og oppgjør med den katolske kirkens avlatshandel, og det derav følgende spørsmål om pavens autoritet og hvilke følger avvisningen av pavens autoritet fikk.

Utstillingens er kuratert av kunsthistoriker Ingvild Pharo.

Utstillingen har vært vist i Drammens Museum fra 8.2-5.6, og både publikumstilstrømning og anmeldelser har vært svært gode.

Les mer om utstillingen på kyrkja.no og Telemarksgalleriet

15. Olavsseminar på Granavollen

Olavsseminar (PDF)

Norges kristne og humasistiske verdier

Grunnlovens §2 fastslår at»Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Hvilke forpliktelser , legger dette på skole og samfunn? På hvilken måte skal disse verdiene prege samfunnet?

Foredragsholdere:

  • Skuespiller Sven Tindberg
  • Professor Gudmund Hernes
  • Forsker Eivor A. Oftestad
  • Sokneprest og dr. theol Synnøve Sakura Heggem
  • Professor Marius Mjaaland

Tid: Onsdag 30. august, kl. 10-17

Sted: Søsterkirkene på Gran

Arrangører: Biskopen i Hamar, kirken i Gran, Granavlollen Gjestgiveri og Hadeland kirkeakademi

16.  Reformasjonen – Konsekvenser for kirke og samfunn.  Seminar på Utstein kloster.

Reformasjonen var på den ene side en religiøs sak, blant annet med utgangspunkt i augustinermunken Martin Luthers kamp for å finne en nådig Gud. Men reformasjonen utløste også dype samfunnsmessige forandringer, med en ny selvstendiggjøring av det vanlige, verdslige liv, og med konsekvenser for statsstyringen. Martin Luther ønsket i utgangspunktet ikke å bryte med den katolske kirke, men begivenhetenes gang førte til at det ble resultatet. Han ønsket heller ikke å bryte med tradisjonen, men å nytolke den, både ut fra Bibelen og ut fra det humanistiske slagord ad fontes («til kildene»). Noe av dette er utgangspunkt for professor i kirkehistorie, Tarald Rasmussens, foredrag «Reformasjonen – brudd og kontinuitet». I Norge var de brede lag av folket i liten grad forberedt på reformasjonen. Men siden Norge var en del av Danmark, ble den innført også hos oss, o‑sielt i 1537. Reformasjonens innføring er i ganske stor grad avlesbar i historien til bygningene på Utstein kloster. Dette er temaet for foredraget til førstekonservator, arkeolog Øystein Ekroll, «Hva skjedde med bygninger og klosterliv på Utstein?»

Utstein Kloster er Norges eneste fullt restaurerte middelalderkloster. Klosteret ble etablert av augustinermunker, sannsynligvis i 1260-årene. Gjennom foredrag og musikk vil deltakerne få innsikt, erfaring – og en opplevelse av det unike stedet som Utstein kloster er.

Seminaret finner sted i Utstein kloster, lørdag 2. september klokken 10-15. Påmeldings- og betalingsfrist: Torsdag 10. august.

Send påmelding til klosterseminarutsteinkloster@gmail.com innen torsdag 10. august. Deltakeravgift på kr 400 må også betales innen denne fristen. Se mer info på utsteinkloster.no

Arrangører: Utstein Pilegrimsgard, Katolsk Forum i Stavanger, VID Misjonshøgskolen, MUST, Utstein kloster.

Plakat – Klosterseminar (PDF)

17. Tromsø Internasjonale Kirkefestival

 «Skaperverket ikke til salgs»

Tikplakat (PDF)

På programmet står blant annet  Johannes Brahms: Ein deutsches Requiem; forestillingen Katharinas stemmer; Krupka Trio: Salmer som jazz – jazz som salmer; Reformasjonsgudstjeneste; Salmer og blues for lasaronorgel og jammerkommode; Lunsjkonserter; Orgelsafari og mye mer.

29. oktober til 4. november

TIK drives av Tromsø kirkeakademi

Fullstendig program finnes på tikfestival.no

18. «500 etter Luther – endelig venner igjen?»

Økumenisk samtale om reformasjonen

Katolsk forum i Stavanger og Stavanger bispedøme inviterer saman til ein økumenisk samtale om reformasjonen og dens konsekvensar. Eit veksande økumenisk medvit viser at reformasjonen ikkje bare gir gode assosiasjonar. Det er dessutan ikkje noe som Den lutherske kyrkja har einerett på. Ei markering må derfor vera open for kompleksiteten med både Luther og reformasjonen/ reformasjonane.

Søndag 19. nov kl. 19.00, i Svithun kirkes menighetssal

500 år etter Luther – plakat

Vi søker å få fram:

  • Eit teologisk perspektiv: kva var det som skilde? Og gjeld det i dag?
  • Eit økumenisk perspektiv: markering må skje saman med kristne frå andre tradisjonar, og vi må læra av kvarandres ulike perspektiv på historia.
  • Eit etisk/ sosialetisk perspektiv: Den økumeniske samtalen kjem ikkje utanom dei spørsmål om menneskeverd, urettferdig fordeling av verdas ressursar og vern om skaparverket.
  • Eit global perspektiv: Reformasjonen var historisk eit europeisk fenomen. Men i dag er kyrkja global – og kva inneber det – for luthersk identitet og for økumenisk identitet?

Like viktig som eit historisk perspektiv, er det å sjå relasjonen mellom katolsk og luthersk tru og kyrkje i dag, m. a. i lys av dokument, som f. eks.  Fra konflikt til felleskap (From Conflict to Communion), og Felleserklæringen om rettferdigjørelseslæren, men også i samanheng med det korte dokumentet som blei skrive og signert av Pave Frans, president i Det lutherske verdensforbund biskop Munib Younan, samt biskop Helga Byfyglien (Den norske kyrkja), i Uppsala i oktober i fjor.

Program:

Velkomst ved pater Phu Thanh Nguyen,  sogneprest i St. Svithun katolske menighet.

Innleiing ved Kjetil Aano, prost og leiar av Stavanger bispedømes reformasjonskomite.

Innlegg ved pater Jo Neve – medlem i Oslo katolske bispedømmes økumeniske kommisjon 2007-2017 og generalsekretær Berit Hagen Agøy – Mellomkyrkjeleg Råd (Den norske kyrkja).

Panelsamtale med pater Jo Neve, sr. Anne Bente Hadland – priorinne ved Katarinahjemmet, (Den katolske kyrkja), generalsekretær Berit Hagen Agøy og professor Knut Alfsvåg frå VID, MHS, (Den norske kyrkja). Panelsamtalen vert leia av prost Kjetil Aano (Den norske kyrkja).

Open samtale med publikum.

Inngang: kr 100 (ordinær) /kr 50 (stud./honnør).

19. Reformasjon i 500 år – konferanse med kulturaften i Tønsberg

Høgskolen i Sørøst-Norge ønsker i et unikt samarbeid med Agder og Telemark og Tunsberg bispedømmer å belyse 500-årsjubileet med en to dagers konferanse med bidragsytere både fra vitenskapen og fra kirken. Vi innbyr til en gratis konferanse midt i Tønsberg sentrum.

I år markerer vi at det er 500 år siden Martin Luther slo opp sine 95 teser på kirkedøren til slottskirken i Wittenberg i 1517. Reaksjonene som fulgte over hele Europa ga støtet til reformasjonen og innføringen av den lutherske kirke. Hvordan ble den nye kirkeordningen gjennomført i Norge og på hvilken måte påvirket urolighetene i Europa oss? Hva hadde dette å si for hverdagslivet, for utviklingen av det moderne samfunnet og for Den norske kirke? Påvirker reformasjonen oss i ennå i dag?

Høgskolen i Sørøst-Norge og Agder og Telemark og Tunsberg bispedømmer inviterer til en faglig spennende konferanse midt i Tønsberg sentrum.

Les mer om konferansen her.

20. Austrått
Reformasjonsprosjektet – Austrått 1537 er etablert av Ørland kultursenter.

1. april 1537 flyktet erkebiskop Olav Engelbrektsson ut Trondheimsfjorden. Flere år med tronstridigheter i Danmark-Norge kombinert med allmenneuropeiske religionsbrytninger, hadde dratt erkebiskopen inn i en maktkamp han til slutt tapte. Erkebiskopens ferd fra Nidaros markerte derfor slutten for den katolske kirkes tid i Norge. Olav Engelbrektsson var imidlertid ikke ferdig med sitt politiske spill. Som sin siste kjente gjerning på norsk jord gikk erkebiskopen og hans menn i land på Austrått på Ørland. Her plyndret de herregården til adelskvinnen Ingerd Ottesdatter, en kvinne som i årene fram mot reformasjonen hadde framstått som en av erkebiskopens fremste motstandere. Denne mektige kvinnen og hennes rolle i det politiske spillet i reformasjonsårene er utgangspunktet for vår interesse for reformasjonen og bakgrunnen for at Ørland kultursenter har etablert Reformasjonsprosjektet -Austrått 1537.

Ørland skal med utgangspunkt i fru Inger rolle i det politiske spillet i reformasjonsårene, bygges opp som et nasjonalt markeringssted for protestantismens innføring i Norge. Gjennom dette ønsker de å belyse en brytningstid i landets historie og skape en økt bevissthet rundt den lutherske arv.