Vår historie


Kirkeakademibevegelsens historie i Norge startet i 1956 med etablering av Norsk Kirkeakademi. I innbydelsen til den første generalforsamling ble formålet beskrevet slik:

  • Å skape et åpnet forum for møte mellom kirke- og kulturliv.
  • Å sette i verk undersøkelser og drive studium av samtidens åndelige situasjon.
  • Å drive opplysningsarbeid.

Bak innbydelsen sto et arbeidsutvalg, bestående av Aagot Benterud
Johannes Elgvin, Svein Ellingsen, Reidar Huseby, Odd Godal,
Svein Hanssen-Bauer, Jacob Jervell, Finn Jor og Edvard Smidt.

Generalforsamlingen valgte et representantskap med bla.a. biskop Johannes Smidt, veterinær Edvard Smidt, maler Håkon Stenstadvold, forfatter Alfred Hauge, magister Carl Fr Engelstad, dr.theol. Per Lønning, professor Sverre Aalen m. fl.

Med den kulturelle og kirkelige bredde som preget både arbeidsutvalget og det første representantskapet, var grunnen lagt for et nytt og spennende kapittel i feltet kirke/kultur. Gjennom årene gjorde Norsk Kirkeakademi et betydelig nybrottsarbeid ved å sette aktuelle problemstillinger på dagsorden. U-landsspørsmål ble studert og drøftet på et tidspunkt da dette ennå ikke hadde fått allmenn oppmerksomhet. Konferanser om litteratur og arkitektur sto tidlig på akademiets program. Med vilje til å sprenge grenser og tenke nytt, ble det formidlet viktige impulser til både kirke- og kulturliv.

Parallelt med dette ble det tatt initiativ til kirkeakademier på forskjellig steder rundt om i Norge. Bevegelsen vokste fort, og det ble etter hvert behov for å etablere et fellesråd med heltidssekretariat i Oslo. Fra år 2000 har kirkeakademibevegelsens fellesorgan tatt navnet Norske kirkeakademier (NKA). NKA får årlig økonomisk støtte fra Norsk kulturråd. Denne støtten er det finansielle grunnlag for virksomheten i NKA, og den gir et viktig bidrag til arbeidet lokalt.

I dag markerer kirkeakademibevegelsen seg som en økumenisk lekfolksbevegelse. Arbeidet er i stor grad drevet gjennom frivillig engasjementet, og det gjøres en  imponerende innstats i mange lokalsamfunn for å virkeliggjøre den grunnleggende visjonen om å skape fora for dialog mellom kirke-, kultur og samfunnsliv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bevegelse. Forum. Fristed.