Bjørgvin kirkeakademi

BJØRGVIN KIRKEAKADEMI er en selvstendig bevegelse som ble stiftet i samarbeid med Bergen domkirkes menighet, Studentmenigheten og Bymisjonen i Bergen.

Bjørgvin

Vi ønsker å være:

  • En bevegelse som tar kirkens kulturansvar på alvor
  • Et forum for fordypning og meningsbrytning om tidsaktuelle  problemer i kultur og samfunnsliv, så vel som om de evige spørsmål
  • Et fristed som fremmer dialog og kommunikasjon mellom kirken og grupper innen kultur og samfunnsliv, hvor mennesker kan møte respekt for eget ståsted

Kontakt i Bergen:

Ole-Christian Bråten

E-post: Ole-christian.braten@hfk.no

_____________________________________________________

PROGRAM HØSTEN 2019

Torsdag 19 september kl. 18
Sted: Domkirken
Inngang: 100/50 kr (for studenter/medlemmer)

Et møte med Joralf Gjerstad (snåsamannen)
Joralf Gjerstad er kjent for sine helbredende evner og har gjennom et langt liv hjulpet uttalige mennesker. 19. september kommer han til Bergen domkirke for å fortelle om sitt liv. I samtale med domprost Gudmund Waaler vil han snakke om livet, tjenesten og troen. Det blir forhåndssalg av billetter på nett.

Som en oppfølging av møtet med Gjerstad, arrangeres en Thomasmesse i Bergen domkirke fredag 20. september kl. 18. Det blir kirkekaffe etter messen med samtale om temaet, der vi deler erfaringer om helbredelse og forbønn i kirken. Gjerstad vil ikke være tilsted på messen, men prester fra Bergen domkirke menighet deltar. Inngang til messen er gratis.

Tirsdag 23. september kl 18.
Sted: Litteraturhuset
Inngang: Gratis

Religion i krig – erfaringer fra Afghanistan! (Religiøs praksis i krig).
Bidrar religion til å skape fred eller er den med på å skape konflikter? Erfaringer fra utallige kriger viser at en kombinasjon av religion og nasjonalisme ofte blir brukt for å motivere til kamp!  Bør vi gi rom for religiøs praksis i militæret? Gudmund Waaler, forfatter av boken «Voldsbruk og livsfare» og nå domprost i Den norske kirke, innleder til samtale og forteller om erfaringer med religiøs praksis blant våre soldater i Afghanistan og om veien frem til et livssynsåpent forsvar og hvilke muligheter og utfordringer det byr på. Fader Theodor Svane deler sine erfaringer med å være Norges første ortodokse feltprest. Hvordan vil det fungere når vi får flere ulike livssyn i forsvaret? Bør forsvaret heller være livssynsnøytralt en livssynsåpent? Foredraget er den del av arrangementet Mangfoldsbyen og er et samarbeid mellom Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, kirkelig dialogsenter Bergen og Bjørgvin kirkeakademi. Religionsviter Amila Suljevic er konferansier for kvelden.

Onsdag 2 oktober kl. 19
Sted: Mariakirken

Inngang: 100/50 kr (for studenter/medlemmer)

Ragnar Tesdal : Hva er det som nytter?
Ragnar Tesdal, tidligere prest på Voss, har vært leder av CRUX Kalfarhuset Oppfølgingsenter i 16 år. Oppfølgingssenteret er et rusfritt tilbud til mennesker med bakgrunn fra rusavhengighet/kriminalitet. Formålet er å bedre deltakernes livskvalitet ut fra deres egne forutsetninger og behov, og slik hindre tilbakefall til kriminalitet og rus. Senteret tilbyr tett oppfølging av brukerne gjennom samtaler, fellesskap og ulike gruppeaktiviteter, og ønsker å styrke selvbildet og mestringsfølelsen. Koret «Bækkalokket» er det tilbudet som for tiden samler flest brukere. Det er nylig gjennomført en forskningsstudie for å finne ut «hva som nytter.» Ragnar Tesdal vil fortelle om arbeidet ved senteret og presentere resultater fra studien. Noen av brukerne vil også delta.

 

Torsdag 7. november kl. 19
Sted: Kirkens Bymisjons Krohnhagen kafé og veksthus (Kong Oscars gate 54: Dankert Krohns Kulturhus).
Inngang: 100/50 kr (for studenter/medlemmer)

Foredrag ved professor Paul Otto Brunstad: «Sinne og raseri som samfunnsendrende krefter – fra antikkens Homer til det bergenske bompengeopprør»

Paul Otto Brunstad jobber til daglig som professor ved NLA høgskolen i Bergen. Han har i sin forskning blant annet jobbet med ledelsesspørsmål og ungdomskultur. I dette foredraget vil Brunstad snakke om sinne og frustrasjon som en samfunnsendrende drivkraft. Dette spores på mange nivåer, alt fra internasjonale populistiske bevegelser, ned til lokale bompengeprotester vi har vært vinte til, også her i Bergen. Selv om sinne på den måten kan være en viktig emosjonell impuls i retning av et mer rettferdig samfunn, vil det hele tiden hefte mørkere og mer problematiske sider ved den samme emosjonelle tilstanden. Hvordan skal vi møte et mer eller mindre rettmessig sinn og opprør blant befolkningen, uten at dette sinne samtidig fører til at viktige demokratiske og velferdsmessige verdier undergraves og ødelegges?

Onsdag 18. desember kl. 19
Sted: Mariakirken
Inngang er gratis. Kollekt ved utgangen.

Vi synger oss mot Jul: Salmekveld i Mariakirken.
Velkommen til en annerledes salmekveld i Mariakirken. Kveldens gjester er teatersjef ved Hordaland teater, Solrun Toft Iversen og administrerende direktør for Bergen Filharmoniske Orkester, Bernt Bauge. De vil ønske seg en favorittsalme, og fortelle litt om salmen de har valgt. Skuespiller og artist Hilde Trættebærg Serkland vil synge noen av sine egenkomponerte salmer, og domkantorene deltar. Det er Bjørgvin kirkeakademi som i samarbeid med Bergen domkirke menighet inviterer.

————————————————————————————

TIDLIGERE PROGRAMMER (PDF)

Våren 2018
Høsten 2017
Våren 2017
Høsten 2016
Våren 2016
Høsten 2015
Våren 2015
Høsten 2014
Våren 2014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bevegelse. Forum. Fristed.