Tønsberg kirkeakademi

Styret i Tønsberg Kirkeakademi:

Jan Terje Christoffersen (styreleder)
E-post: jan.t.christoffersen@mf.no

Anne Helgesen (nestleder), Bjarne Bredrup (kasserer), Steinar Høiback, Ida Welhaven Heiberg (sekretær), Ida Frøydis Aglen (vara) og Tove Brita Eriksen (vara).

MØTENE HOLDES I SOLVANGKIRKEN, WERGELANDSVEI 7, TØNSBERG, kl. 1900 DERSOM IKKE ANNET ER OPPLYST

Møtene er åpne for alle og inneholder til vanlig foredrag med mulighet for spørsmål og samtale. I pausen blir det enkel bevertning, kaffe og te. Inngangspenger kr. 100. Medlemmer og studenter har gratis adgang til alle arrangementer vår og høst.

Medlemskap koster kr. 250,- pr. år. Kan tegnes på møtene, ved henvendelse til styret eller ved å betale inn til Tønsberg Kirkeakademis konto nr. 2420.22.06413.

Følg oss gjerne på Facebook.

PROGRAM HØSTEN 2020

 

Man 14. september kl 19
Sted: Tønsberg domkirke
PAVE FRANS: HVEM ER HAN, HVA VIL HAN?
Janne Haaland Matlary innleder
Som lærer, statsviter, politiker og spaltist, er professor dr.philos ved UiO, Janne Haaland Matlary, en kjent stemme i samfunnsdebatten. Som rådgiver for Det pavelige råd for rettferdighet og fred og som medlem av Det pavelige akademi for sosialvitenskapene, har Haaland Matlary også inngående kunnskap om Pave Frans og hans virke som leder av kristenhetens største trossamfunn. Da Jorge Maria Bergoglio i 2013 ble valgt til pave etter Pave Benedicts overraskende avgang og tok navn etter den hellige Frans av Assissi (1182 – 1226), fikk dette oppmerksomhet langt utover Den romersk-katolske kirke. For første gang valgte romerkirken en pave utenfor Europa. Hans gjerning er blitt møtt med både begeistring og skepsis. Janne Haaland Matlary tar oss på innsiden av debatten og hva som preger Pave Frans enestående gjerning.

Kvelden avsluttes med et kort årsmøte fra kl 20.30.

Man 12. oktober kl 19
Sted: Tønsberg domkirke
SIMON STRANGER: LEKSIKON OM LYS OG MØRKE
Under et besøk i Trondheim, kommer forfatter Simon Stranger over en snublestein til minne om konas oldefar, Hirsch Kommisar. Dette setter i gang en lang reise der familiehistorien og landets krigshistorie flettes tett sammen når det viser seg at Kommisars sønn med kone og barn flytter inn i huset som under krigen var Henry Rinnans beryktede bandekloster. Det fikk konsekvenser for familien. Ved å forstå mennesket, Henry Rinnan, hjelper boken oss også å forstå hvordan slike ugjerninger fremdeles kan skje. Krigens grusomheter er fremdeles aktuelle. Simon Stranger har skrevet 15 bøker og er oversatt til 20 språk. «Leksikon om lys og mørke« vant Bokahandlerprisen 2018, og ble nylig kåret til en av de ti beste romanene fra det siste tiåret.

Man 9. november kl 19
Sted: Tønsberg domkirke
HALVDAN BLEKEN: KJETTERLANDSBYEN
Halvdan Bleken er programskaper, journalist, kommentator og kritiker og har jobbet i NRK siden 1993. Han er mest kjent for programmer om kulturhistorie og tidlig-musikk i radio. De siste 10 årene har han vært i samfunns- og vitenskapsprogrammet Ekko i NRK P2. Der produserte han i 2018-19 programserien «Kjetterlandsbyen». Den tar sitt utgangspunkt i det enorme Vatikan-biblioteket i Roma som også rommer de beryktede inkvisisjonsarkivene fra hekse- og kjetterforfølgelsene i middelalderen. En liten, men viktig del av inkvisisjonsarkivene handler om den lille franske landsbyen Montaillou i Pyreneene. Der gir forhørsprotokollene et overraskende og fargerikt innblikk i dagligliv, matkultur, kjærlighet, sex, økonomi, gråt og glede, tro og tvil i et 700 år gammelt bondesamfunn. Det gir oss et blikk på inkvisisjonen som for mange er ukjent.

Man 7. desember kl 19
Sted: Tønsberg og Færder bibliotek
EIVIND LUTHEN: RUNDKIRKENS HEMMELIGHETER Olavsklosteret med rundkirken er en unik skatt fra middelalderens kirkeliv. Klosteret ble etablert sent på 1100-tallet av munker fra den ennå nyetablerte premonstrantenserordenen som i år feirer sitt 900 års jubileum. Eivind Luthen har i mange år forsøkt å frariste klosterets- og rundkirkens hemmeligheter. Hva brakte de hvitkledde prestemunkene til Tønsberg? Hva forkynte de? Hvem sto de i ledtog med? Hvordan kunne det skje at Nordens største rundkirke ble bygget nettopp i Tønsberg? Dette er noe av spørsmålene Eivind Luthen vil forsøke å besvare på en kveld hvor vi også få høre sanger som engang var å høre i byens første og største kloster. Foredraget danner opptakten til byens 1150 års jubileum i 2021.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bevegelse. Forum. Fristed.