Ringsaker kirkeakademi

KONTAKT

Leder: Berger Johan Hareide
Vogngutua 15, 2380 Brumunddal.

E-post: berger.hareide@gmail.com

————————————————————————————-

PROGRAM VÅREN 2019

Onsdag 23. januar kl. 19.00:

Kjell Arnold Nyhus:

40 dager og 40 netter – en fortelling om stillhet

Sted: Kirkestua, Brumunddal

Med fjella rundt seg og himmelen over seg var Kjell Arnold Nyhus helt alene i 40 døgn på hytta i Gjevilvassdalen – uten tv, internett eller telefon. Hva skjer med et moderne menneske når alt det sosiale skrelles vekk? Når distraksjonene forsvinner, hva er livet da?

Jeg tror stillhet er noe som mange mennesker ønsker seg, men som vi kanskje er litt redde for, sier Nyhus. Jeg tror vi undervurderer det mentale og åndelige utbytte av å være stille. Kanskje det er først da du våger å tenke din egen tanke, eller kjenne på en helt vesentlig følelse som betyr mye for deg. Til Ringsaker kirkeakademi kommer han med sin fortelling og sine refleksjoner.

Kjell Arnold Nyhus er teolog og forfatter. Han jobber som fengselsprest i Hamar og Ilseng fengsler, og har brukt stillhet som rehabilitering av innsatte i Halden fengsel, både i form av pilegrimsvandring og tre uker i «kloster». Nyhus har skrevet flere bøker, bl a U Alminnelig. Jon Fosse og mystikken og Hvis jeg har en sjel. Fortellinger fra klosteret i fengselet.

Onsdag 20. februar kl. 19.00:

Torild Skard:

Kvinners vei gjennom Norges nære historie

Sted: Biblioteket, Brumunddal

Torild Skard beretter om tre generasjoner kvinnesakskvinner. Hennes mormor Karen Grude Koht sloss for kvinners stemmerett. Hennes mor Åse Gruda Skard kjempet for demokratisk barneoppdragelse og kvinners rett til lønnet arbeid. Torild Skard selv ble den første kvinnelige president i vår nasjonalforsamling og har vært en kvinnepioner internasjonalt.

Torild Skard er utdannet psykolog og har arbeidet som forsker og embetskvinne i en årrekke med fokus på kvinners og barns rettigheter. Hun var lagtingspresident på Stortinget i 1973-1977, var forsker på Arbeidspsykologisk institutt, direktør i UNESCO, ekspedisjonssjef og spesialråd i Utenriksdepartementet, UNICEFs regionaldiektør med ansvar for 23 land i Vest- og Sentral-Afrika, og opptil nylig vært spesialrådgiver og seniorforsker. Hun var leder i Norsk kvinnesaksforening 2006-2013. For sitt omfattende arbeid ble hun i 2012 utnevnt til Kommandør av St.Olavs Orden.

Torild Skard har en omfattende bokproduksjon. I de senere år har hun bl a gitt ut Mødrenes kontinent (2001) og Maktens kvinner (2012).

Torsdag 28. mars kl. 19.00:

Per Anders Øien:

Veier til forsoning

Sted: Biblioteket, Brumunddal

Mange mennesker går omkring med til dels dype sår etter konflikter, mellommenneskelige spenninger og andre av livets påkjenninger. Ønsket om forsoning kan være til stede, men det kan oppleves som for vanskelig, og kanskje ikke en gang ‘riktig’.

Psykiater Per Anders Øien har i sitt arbeid møtt mange som lider under det fastlåste i slike uoppgjorte konflikter, og stadig erfart at noen hver av oss kan trenge litt hjelp på veien. Han har for sin egen del funnet betydelig hjelp gjennom ny lesning av Ibsens diktning. I dette foredraget vil han spesielt trekke fram det kjente diktet ‘Terje Vigen’ og det litt mindre kjente dramaet ‘Lille Eyolf’.

Øien er utdannet lege, musiker og psykiater. Han har bl a vært distriktslege på Tangen, hvor han også samarbeidet med Ingeborg Refling Hagen, sjeflege på Modum Bad og de siste årene utdanningsansvarlig overlege ved Lier psykiatriske sykehus.

Onsdag 24. april kl. 1900:

Torborg Aalen Leenderts:

I møte med lidelsen – finnes det en kjærlig Gud?

Sted: Kirkesenteret, Moelv

Hvor er kjærlighetens Gud i en verden full av lidelse? Er det mulig å erfare Guds kjærlighet når livet vender vrangsiden ut?

Torborg Aalen Leenderts har i mange år arbeidet med disse spørsmålene. I sin siste bok fra 2018 («I møte med lidelsen») har hun gått grundig inn på den dype gudsklagen som kan oppstå i møte med lidelsen. Hun bringer inn stemmer fra barn og voksne som på ulike vis er rammet av livets smerte. Det er viktig at disse spørsmålene blir tatt på største alvor. Men også håpet. Når det er som mørkest kan noe skje. Slik som mange av de hun har latt komme til orde, har erfart.

Torborg Aalen Leenderts er sosionom med videreutdanning i familieterapi. Hun har i en årrekke kombinert faglig praksis med undervisning, og har utgitt flere bøker om disse temaene.

————————————————————————————

TIDLIGERE PROGRAMMER (PDF)

Høsten 2017
Våren 2017
> Høsten 2016
Våren 2016
Høsten 2015
Våren 2015
Høsten 2014
Våren 2014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bevegelse. Forum. Fristed.