Nordre Aker kirkeakademi

KONTAKT

Gunnar Grøndahl
Mob: 913 54 815
E-post: gugroend@online.no

___________________________________________________________________________

 PROGRAM VÅREN 2019

Lørdag 2. februar:

Caravaggio – det ustyrlige geniet

Dobbeltforedrag ved prof. em. Gunnar Danbolt

Den italienske maleren Caravaggio (1571-1610) er stadig like aktuell. Gunnar Danbolt vil i to foredrag  fortelle om hans liv og nyskapende bilder, men også om hvilke konsekvenser han fikk for senere kunstnere som Velazquez, Georges de la Tour, Rembrandt o.a.. Caravaggio kommer til Roma 21 år gammel. Han gjør seg raskt bemerket, både med sine religiøse malerier og sine altertavler, sin malerstil, sin bruk av modeller og med sin utagerende oppførsel. I 1606 dreper han en mann på Marsmarken i byen. Han flykter fra Roma og dømmes til døden in absentia. Men han fortsetter å male, i Napoli og på Malta. Han er sin tids største maler i Italia, kanskje i hele Europa. Og selv om han ikke hadde elever, har han satt sitt preg på senere generasjoner av kunstnere.

Tid og sted:
Nordberg kirkestue, lørdag 2. februar kl 12.00-14.00.

Enkel servering.

Inngangspenger: kr 100 for medlemmer av Kirkeakademiet, kr 200 for ikke-medlemmer.

Onsdag 20. mars:

Hvem synger salmer om 100 år?

Ved Erik Hillestad, leder av Kirkelig kulturverksted

Erik Hillestad er leder for Kirkelig Kulturverksted. Han både skriver og gjendikter salmer og har blant annet produsert en rekke album der de gamle salmene har fått ny drakt. Han har nærkontakt med store deler av norsk musikkliv og kirkeliv. Hva tror han om salmenes slitestyrke framover? Det har vært sunget salmer siden den første kristne tid. Salmer fra 300-tallet er ennå i bruk i norske menigheter. Hva er det som har gjort dem så slitesterke? Hvorfor synger vi dem ennå? Strofer fra salmer blir stadig brukt i litteraturen. De uttrykker dype følelser som er nedfelt i folkesjelen. Tidligere ble salmene pugget av elevene og skoledagen ble åpnet med en morgensalme. Mange kunne dem utenat hele livet og trakk dem fram når det var sorg eller glede. Klarer vi å bevare salmeskatten som en folkelig arv? Ole Paus og andre artister gir salmetekstene nytt liv med sine annerledes framføringer.  Det blir skrevet stadig nye salmer som gir vårt forhold til livet og troen nye uttrykksformer. Men overlever salmene vår tids raske skiftninger? Hvem synger salmer om hundre år?

Tid og sted:
Nordberg kirkestue, onsdag 20. mars kl 20.00.
Enkel servering.

Inngangspenger: Medlemmer av Kirkeakademiet – gratis. Ikke-medlemmer: kr 50.

Musikk og Maleri i reprise:

Kirkeakademiet har i oktober måned de siste årene invitert til en rekke kulturkvelder med musikk og malerkunst på programmet, som oftest i kirkestua på Nordberg.

Nå lager vi reprise på to slike kvelder i Grefsen menighetssenter. Målet med disse kveldene er å by på gode opplevelser for øye og øre, hjerte og tanke. Her er programmet:

Onsdag 3. april:

Eventyrlig kunst – med Theodor Kittelsen, Erik Werenskiold og Edvard Grieg.

Den første illustrerte utgaven av norske folkeeventyr utkom i 1879. En rekke av våre billedkunstnere bidro i denne og senere utgaver. Hvordan fremstilte de den norske eventyrverdenen, og hvilken rolle spilte disse eventyrtegningene? Vi vil særlig se på de viktigste tegningene og de vi mener lyktes best – Erik Werenskiold og Theodor Kittelsen.

Edvard Grieg var den norske komponisten som fikk aller størst betydning for den norske identiteten. Det eventyrlige er å finne mange steder i hans musikk. Både i hans lyriske stykker for klaver, i Peer Gynt-musikken og ellers i hans produksjon dukker eventyrskikkelsene  stadig opp. Huset han bygde utenfor Bergen kalte han ”Troldhaugen”. Grieg samarbeidet med våre største diktere som Ibsen, Bjørnson, Vinje og Garborg og skapte musikk som i dag blir spilt over hele verden.

Onsdag 10. april:

Musikkens pensler – med Marc Chagall og Andrew Lloyd-Webber

Marc Chagall er russisk jøde. For en ortodoks jøde er det uhørt å være bildende kunstner. Men Chagall er nok ingen ortodoks jøde. Heller ingen ortodoks maler. Han blir en av våre fremste modernister, samtidig med Picasso og Matisse. Han har sin egen stil, som ble møtt både med likegyldighet, hat og kjærlighet. Hva kan han som jøde mene, når han maler Jesus korsfestet?

Det startet med en musikal om Josef og brødrene hans, laget til en skoleavslutning i 1968. Senere fulgte musikaler som Jesus Christ Superstar, Cats og Evita. Andrew Lloyd Webber har laget både religiøs og profan musikk, sangbare melodier, til glede og underholdning for vår tid. Hans mest spilte musikal, Phantom of the Opera, har nylig stått på plakatene i Oslo.

Tid og sted for Musikk og maleri:

Grefsen menighetssenter onsdag 3. april og onsdag 10. april kl 19.30.

Enkel servering av te og kaffe, frukt og kjeks.

Inngangspenger: Medlemmer av Kirkeakademiet kr 100, ikke-medlemmer kr 150.

Gunnar Grøndahl og Geir Hegerstrøm er ansvarlige for programmene. Borghild Maria Rødland leser tekster.

Arrangementet er et samarbeid mellom Grefsen menighet og Nordre Aker kirkeakademi.

Vårlig utflukt 

Lørdag 11. mai kl 12.00:

Guidet omvisning i Akershus slott og slottskirke.

Omvisningen varer en time og koster kr 60 per person i inngangspenger, som betales ved oppmøte.

Kirkeakademiet betaler guidingen.

————————————————————————————-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bevegelse. Forum. Fristed.