Ås kirkeakademi

OM AKADEMIET

Ås kirkeakademi (ÅKA) er forankret i kristen tro, kultur og tradisjon. Vi vil være et møtested for tro og tanke, for kirke og samfunn. ÅKA arrangerer foredragskvelder, der vi ønsker opplysning, refleksjon og dialog. Tilhørerne blir gjerne oppfordret til å stille spørsmål og komme med innspill etter foredraget. På noen møter har vi også et kunstnerisk innslag i programmet. Inngangspenger kr. 50 på de fleste møtene.

ÅKA samarbeider gjerne med andre aktører i lokalsamfunnet. Så langt har våre samarbeidspartnere vært Ås menighet, Ås bibliotek, Ås kristelige studentlag, Ås mållag, Ås Rotary, Ås bygdekvinnelag og Ås kulturskole.

Ås kirkeakademi er fra høsten 2018 organisert som en medlemsorganisasjon. Vi opererer ikke med medlemskontingent. Man kan melde seg på en e-postliste og motta direkte informasjon om våre møter. Det er uforpliktende å stå på denne listen. Ønsker du å få programinformasjon, send en e-post til solveig.e.nielsen@gmail.com

Det vil bli mulig å registrere seg som medlem i løpet av høsten. I første omgang vil eneste medlemsfordel være å ha stemmerett ved valg av styre som skjer på et kort årsmøte i forbindelse med en foredragskveld i vårhalvåret.

Inngangspenger ved arrangement: kr. 50,- kontant/Vipps. Ta gjerne kontakt for tilbakemeldinger eller tips om nye temaer!

Styret:
Solveig E. Nielsen: solveig.e.nielsen@gmail.com
Henrik Seip Solbu: henrik@solbu.org
Morten Lillemo: morten.lillemo@nmbu.no
Magnhild Reisæter: magnhildrei@gmail.com
Per Kristian Aschim: pkaschim@gmail.com

Følg gjerne Ås kirkeakademi på Facebook

————————————————————————————-

PROGRAM VÅREN 2019

Tirsdag 29. januar:

Kjetil Braut Simonsen:

Jødisk historie i Norge

-Hva ligger bak snublesteinene?

Ås kulturhus kl. 19.30         

 

Kjetil Braut Simonsen er ansatt som forsker og prosjektmedarbeider på Jødisk museum.  Han har arbeidet mye med antisemittisme, nasjonalsosialisme og norsk okkupasjonshistorie. Han har tatt en doktorgrad innenfor disse fagfeltene, og han er en av dem som har best kompetanse på disse områdene i Norge.
Hoveddelen av foredraget vil omhandle den jødiske historien i Norge med hovedvekt på 2. verdenskrig.  Han vil vise hvordan overgriperne søkte å kamuflere det som var i ferd med å skje.
Astrid Klokk og Magnhild Reisæter bidrar med den lokale historien om de sju personene som det ble lagt ned snublesteiner for i 2018.


Tirsdag 26. februar:

Bjørn .H Samset:

Det var han som begynte!

-Vitenskap, «alternative fakta» og barrierene vi selv setter opp mot samfunnsendringer vi innerst inne vet må komme.

Ås kulturhus kl. 19.30         

Bjørn H. Samset  er fysiker og forskningsformidler, med doktorgrad i kjernefysikk fra Universitetet i Oslo. Han jobber som forskningsleder ved CICERO Senter for klimaforskning, og er medlem av FNs klimapanel. Norske medier bruker ham ofte som kommentator på saker om klimaendringer og fysikk, og han har en fast forskningsspalte i Morgenbladet. I 2018 fikk han Forskningsrådets formidlingspris for sin innsats for å forklare og aktualisere klimaproblematikken. Han ga nylig ut boken «Lys. En fortelling om regnbuen og nordlyset, flammene og ildfluene og menneskets kamp for å holde mørket tilbake» (Spartacus, 2018).

Tirsdag 26. mars:

Alf Kjetil Walgermo:
Røff guide til Bibelen
Et forfatterskap i lys av verdens mest leste bok

Ås kulturhus kl. 19.30

Alf Kjetil Walgermo  er forfatter, litteraturkritiker og jobber som kulturredaktør i avisa Vårt Land. Han har skrevet flere kritikerroste bøker for barn, unge og voksne. Bøkene er oversatt til flere språk. 
Han tar ofte opp eksistensielle spørsmål – slik som i bøkene «Mor og far i himmelen», «Mitt bankande hjarte» og «Kjære søster». Bakgrunnen for arbeidet med boka «Røff guide til Bibelen» har også sine eksistensielle sider.  Det gjør at boka er nær livet, samtidig som den gir oss innsikt i sammenhengen mellom den opprinnelige jødedom og den senere kristendom, og han våger å gå inn i noen av Bibelens mer problematiske sider. 
Med utgangspunkt i denne boka er han utfordret til å snakke om sitt forfatterskap ut fra erfaring av Bibelens relevans for bearbeiding av eksistensielle spørsmål.  Bøkene hans avspeiler dypt alvor sammen med glimt av humor.    Det tror vi også denne foredragskvelden vil by på.


TIDLIGERE PROGRAMMER (PDF)

Våren 2018
Høsten 2017
Våren 2017
Høsten 2016
Våren 2016
Høsten 2015
Våren 2015
Høsten 2014
Våren 2014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bevegelse. Forum. Fristed.