Ås kirkeakademi

OM AKADEMIET

Ås kirkeakademi (ÅKA) er forankret i kristen tro, kultur og tradisjon. Vi vil være et møtested for tro og tanke, for kirke og samfunn. ÅKA arrangerer foredragskvelder, der vi ønsker opplysning, refleksjon og dialog. Tilhørerne blir gjerne oppfordret til å stille spørsmål og komme med innspill etter foredraget. På noen møter har vi også et kunstnerisk innslag i programmet. Inngangspenger kr. 50 på de fleste møtene.

ÅKA samarbeider gjerne med andre aktører i lokalsamfunnet. Så langt har våre samarbeidspartnere vært Ås menighet, Ås bibliotek, Ås kristelige studentlag, Ås mållag, Ås Rotary, Ås bygdekvinnelag og Ås kulturskole.

Ås kirkeakademi er fra høsten 2018 organisert som en medlemsorganisasjon. Vi opererer ikke med medlemskontingent. Man kan melde seg på en e-postliste og motta direkte informasjon om våre møter. Det er uforpliktende å stå på denne listen. Ønsker du å få programinformasjon, send en e-post til solveig.e.nielsen@gmail.com

Det vil bli mulig å registrere seg som medlem i løpet av høsten. I første omgang vil eneste medlemsfordel være å ha stemmerett ved valg av styre som skjer på et kort årsmøte i forbindelse med en foredragskveld i vårhalvåret.

Inngangspenger ved arrangement: kr. 50,- kontant/Vipps. Ta gjerne kontakt for tilbakemeldinger eller tips om nye temaer!

Styret:
Solveig E. Nielsen: solveig.e.nielsen@gmail.com
Henrik Seip Solbu: henrik@solbu.org
Morten Lillemo: morten.lillemo@nmbu.no
Magnhild Reisæter: magnhildrei@gmail.com
Per Kristian Aschim: pkaschim@gmail.com

Følg gjerne Ås kirkeakademi på Facebook

————————————————————————————-

PROGRAM HØST 2019

Tirsdag 24. september:
Ås kulturhus kl. 19.30         

 Høyredreining og nasjonalisme i europeisk politikk – en realitet og en utfordring.
Une Bratberg er Ås-jente.  Hun er utdannet journalist, og jobber nå som kommentator i avisa Vårt Land.   Hun har skrevet mange kommentarer om framveksten av høyredreid nasjonalisme i Europa og bakgrunnen for og utfordringer med denne. Ut fra dette er hun invitert til å tegne et bilde av  høyredreining og nasjonalisme hvordan dette er knyttet til bruk av religion som et kamp- og maktmiddel.

Tirsdag 22. oktober:
Ås kulturhus kl. 19.30         

Den hellige byen – bilder av Jerusalem i tusen års
nordisk kulturhistorie.
Kristin Bliksrud Aavitsland  er utdannet kunsthistoriker.
Hun er er professor i middelalderkultur og kirkehistorie ved  MF Vitenskapelig høyskole (Menighetsfakultetet).
Hun har de siste tre årene ledet et tverrfaglig forskningsprosjekt, «Tracing the Jerusalem Code». Prosjektet har undersøkt hvordan forestillingene om byen Jerusalem har endret seg fra kristningen av de nordiske landene til dagens postkristne samfunn. Hun vil i foredraget presentere noen av funnene i prosjektet, med vekt på kirkearkitektur og bildekunst.


 

Tirsdag 19. november:
Ås kulturhus kl. 19.30 

Gud til hverdags
Det er hverdager er det flest av.  Det trivielle er menneskelig og noe Gud ser på med ømhet. Vi er skapt i Guds bilde.  «Og det får sannelig være godt nok.»
Merete Thomassen er førsteamanuensis i liturgikk ved Det teologiske fakultet, Universitet i Oslo, der hun underviser prestestudenter i å holde gudstjenester. Hun skriver og foreleser om gudstjeneste, tro, bønnespråk og liturgisk språk, inkluderende språk, feministteologi, kjønn og kirke. Mange kjenner henne fra Vårt Land, der hun er fast spaltist.
«Hva er det å være menneske», spør Merete Thomassen i boka «Gud til hverdags» som utkom høsten 2018.
Livet blir som regel noe annet enn det vi ble forespeilt. De store drømmene blir sjelden realisert, og det er heller hverdagene som dominerer. Thomassen løfter opp den trivielle hverdagen som noe vi skal glede oss over.  

 
TIDLIGERE PROGRAMMER (PDF)

Våren 2018
Høsten 2017
Våren 2017
Høsten 2016
Våren 2016
Høsten 2015
Våren 2015
Høsten 2014
Våren 2014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bevegelse. Forum. Fristed.