Hamar kirkeakademi

KONTAKT

Eva Syversen  eva.syversen@inn.no

PROGRAM HØSTEN 2018

ONSDAG 12.SEPTEMBER:

Sigbjørn Johnsen: GUDSTRO  OG LIVSUNDRING HOS HANS
BØRLI

I forbindelse med 100-årsjubileet for Hans Børli, en av de betydeligste norske dikterne i det 20. århundre, vil Sigbjørn snakke om sin glede over Børli som dikter, om hans funderinger over livet, både i naturen og i mennesket. Også hans økende opptatthet av eksistensielle problem som angst, tro og død. Hans Børli skrev mer enn 1000 dikt, og Sigbjørn Johnsen leser og knytter sine betraktinger til noen av dem.

Sigbjørn Johnsen er fylkesmann i Hedmark og mange har nok hørt han lese Børli-dikt både i møter, selskap og på forestillinger. Han er en beundrer av lyrikeren Hans Sørli og gir ofte referanser til hjemtraktenes innlandskultur i taler og foredrag. Det er alltid fint å høre på og Ingen kan gjøre noe annet enn å være stille når Sigbjørn leser.

MANDAG 22. OKTOBER:

Mimir Kristjansson: EN  ATEIST FORSVARER DEN  KRISTNE KULTURARVEN

Hvorfor vil en ateist forsvare den kristne kulturarven?
Er det «fellesmenneskelige» sider ved vår kristen­pregede tradisjon som er verd å ta vare på – eller er tradisjonen bare et fristed fra en stressende samtid? Har den politiske og sosiale utvikling blitt så negativ at selv den kristne tradisjonen er bedre enn det nåtida kan by på?

Mimir Kristjansson er journalist og nyhetssjef i avisa Klassekampen, samfunnsdebattant og forfatter. Han har tidligere vært redaktør i Manifest Tidskrift, og gitt ut flere bøker. De siste er Frihet, likhet, Island (2015) og Hva ville Gerhardsen gjort? (2018).

ONSDAG 14.NOVEMBER:

Anne Sverdrup-Thygeson: LIVETS UNDER – MER ENN HUMANISME

På vei mot en ny forståelse av livets dype sammenhenger ut fra ny vitenskapelig kunnskap I foredraget vil hun ta utgangspunkt i sin populærvitenskapelige bok Insektenes planet fra 2018. I tillegg til forskning på insekter vil hun trekke fram eksempler fra andre dyr og fra planteriket. Det vil handle om ny og overraskende kunnskap om andre arters evne til kommunikasjon, hukommelse og læring.
Hva slags følger må den nye kunnskap få for vår forståelse av livets mysterium og for vårt etiske ansvar for livet generelt? Noen hevder at humanismens tid er forbi, dersom vi med humanisme mener at mennesket er alle tings mål. Bør vi nå justere vår forståelse av og respekt for andre arters egenverdi?

Anne Sverdrup-Thygeson er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet NMBU på Ås.

————————————————————————————-

TIDLIGERE PROGRAM

> Våren 2018
Høsten 2014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bevegelse. Forum. Fristed.