Groruddalen kirkeakademi

Foreningen er et forum som etter statuttene ut fra et kristent grunnsyn vil arbeide med aktuelle og viktige spørsmål i kirke-, kultur- og samfunnsliv.

Møtene

For tiden arrangeres det 4 møter hvert semester med foredrag og debatt. Dessuten er det kaffepause og en liturgisk avslutning (hvis møtestedet ligger til rette for det).

Møtene er åpne for alle, og vi ønsker alle interesserte hjertelig velkomne!

> Du finner vårt program på vår hjemmeside.

Møtene legges oftest til kirkene i Groruddalen, og en søker over tid å kunne besøke flest mulig. Ulempen er at en stadig må finne frem til steder en kanskje ikke kjenner veien til. Samtidig er det en stor berikelse å få bli kjent med de forskjellige stedene.

Det er som oftest ingen inngangspenger, men det er vanlig å legge igjen 50 kr eller så for serveringen.

Medlemsskap

Det er mulig å bli medlem i Groruddalen kirkeakademi. For tiden koster det 350 kr/år som betales inn på 0540 08 26333.

Kontakt oss gjerne på epost post@groruddalen-kirkeakademi.org

Styret

Groruddalen kirkeakademi ledes av et styre på 5 medlemmer og 2 varamedlemmer.
Styret 2019/2020:

Leder Jon Gunnar Jørgensen   j.g.jorgensen@iln.uio.no
Sekretær Carsten Schuerhoff  48279062  cs544@kirken.no
Styremedlem Gunnar Grønlund    
Nestleder Henrik Mohn  99646168  hen-moh@online.no
Styremedlem Berit Strand    
Varamedlem Vibeke Bergsjø Aas    
Varamedlem  Anne Grethe Kvanvig

PROGRAM HØSTEN 2020

Lørdag 29. august KL. 11
Sted: Haugerud kirke
Årsmøte
Stedegengjøring – et avgjørende aspekt ved folkekirken
I 2011 ble Reformen av gudstjenestelivet innført i Den norske kirke. Et av de sentrale begrepene i reformen er stedegenhet/stedegengjøring. Siden 2012 er Den norske kirke og staten offisielt skilt, men grunnloven forutsetter at kirken «forblir Norges folkekirke». Hvordan kan dette tenkes i den mangfoldige Groruddalen?

Carsten Schuerhoff er sokneprest i Østre Aker og Haugerud sokn og har disputert for den teologiske doktorgrad ved Goethe-Universitetet i Frankfurt.

Kaffepause med samtale. Liturgisk avslutning.

Tirsdag 22. september kl. 19
Sted: Stovner kirke
Kristne palestinere
Kirkeuka for fred i Palestina og Israel markeres 20.–27. september, og i den forbindelse vil Berit Hagen Agøy gjeste Groruddalen kirkeakademi og fortelle om situasjonen for kristne palestinere og Mellomkirkelig råds arbeid i Det hellige land.

Berit Hagen Agøy er generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke og internasjonal direktør i Kirkerådet. Hun er også styreleder i Norges Kristne Råd.

Kaffepause med samtale. Liturgisk avslutning.

Tirsdag 20. oktober KL. 19
Sted: Furuset kirke
DEN HELLIGE BYEN – JERUSALEM I NORGE GJENNOM 1000 ÅR Kristin Bliksrud Aavitsland har ledet et tverrfaglig forskningsprosjekt på Menighetsfakultetet om hvordan forestillingene om byen Jerusalem har endret seg fra kristningen av Norden til dagens sekulariserte samfunn. Hun vil presentere noen av funnene i prosjektet, med vekt på kirkearkitektur og bildekunst.

Kristin Bliksrud Aavitsland er professor i middelalderkultur og kirkehistorie på Menighetsfakultetet. Hun er utdannet kunsthistoriker og har særlig arbeidet med middelalder, men hun har også skrevet om kulturhistorie og kulturminnevern i Norge.

Kaffepause med samtale og liturgisk avslutning.

Tirsdag 24. november KL. 19
Sted: Hasle kirke
Når rett blir urett
I desember 2019 ble Gunnar Stålsett dømt til 45 dagers betinget fengsel for å ha gitt arbeid til en ureturnerbar asylsøker uten arbeidstillatelse. Ved å hjelpe kvinnen til et verdig liv handlet Stålsett i tråd med våre humanistiske og kristne verdier, men satte seg samtidig opp mot norsk lov. Hvordan velger vi når samvittigheten og rettsfølelsen vår kommer i konflikt med loven?

Gunnar Stålsett var biskop i Oslo fra 1998 til 2005. Han har i en årrekke engasjert seg i spørsmål om fred, økumenikk og religionsdialog og er i dag Honorary President Religions for Peace.

Kaffepause med samtale. Liturgisk avslutning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bevegelse. Forum. Fristed.