Kirkeakademiet i Asker

Kirkeakademiet i Asker (KIA) er et forum for dialog, samtale og refleksjon. KIA er forankret i kristen kultur og tradisjon slik det kommer til uttrykk i Den norske kirke og andre kirkesamfunn i Norge.

I arbeidet legger vi særlig vekt på å – bidra til åpen kommunikasjon mellom kirken og samfunnet – utforske krefter som former samfunnet – legge til rette for meningsbrytning både om evige spørsmål og tidsaktuelle problemstillinger i kultur- og samfunnsliv – gi rom for et stort mangfold av stemmer, også stemmer som uttrykker seg gjennom kunstens forskjellige språk.

KIA ønsker at enhver skal bli møtt med respekt for egne meninger og eget ståsted. Kirkeakademiet i Asker har ikke medlemmer. Derimot har vi en liste over personer som er interessert i å motta informasjon om Kirkeakademiets møter. Enhver som ønsker det, kan stå på den listen, uten at det medfører noen forpliktelse. Skulle du ønske å stå på Kirkeakademiet i Askers adresseliste, send en e-post til einar.solbu@eskulturdialog.com eller en SMS til 91568343. Du kan også sende et kort eller brev til Einar Solbu, Kalkfjellet 29, 1387 Asker.

KIA ledes av et selvsupplerende styre som har disse medlemmene: Einar Solbu (leder), Mette Hægeland Blom, Knut Brakstad, Kristin Gunleiksrud Raaum, Kristin Walstad og Inge Westly.


VÅRENS  OG HØSTENS TEMA 2021

HVA ER DET VI MÅ SNAKKE OM? Et litt underlig og lite meningsbærende tema, kanskje. Ja, strengt tatt er det ikke et tema. Det er et spørsmål vi har stilt tre personer som er sterkt engasjert i aktuelle samfunnsmessige og etiske problemstillinger. Vi har spurt dem nettopp om dette: hva er det viktig at vi snakker om i vårt samfunn i vår tid. Hva er det viktig at vi lærer mer om, reflekterer rundt, engasjerer oss i, tar stilling til? Til tross for at de tre ikke er blitt informert om hverandres valg av område og perspektiv, finnes det nok et par røde tråder som binder foredragene sammen.

Som bonus avslutter vi vårsesongen med det møtet med Finn Skårderud som måtte utsettes i høst på grunn av Covid-19.

Til vårens første møte kommer journalist og forfatter Cathrine Sandnes. Gjennom bøker, artikler og foredrag har hun vært en tydelig stemme blant annet i likestillingsdebatten, og hun har markert seg som en av våre fremste litteraturkritikere. I sitt foredrag vil hun blant annet snakke om opplevelsen av at samfunnet har blitt mer polarisert, ikke mindre. Det gjelder generelt i politiske spørsmål så vel som i identitets-politiske spørsmål.

 I mars kommer filmskaper Nina Grünfeld. I sine filmer og bøker tar hun opp minoriteters situasjon og utfordringer, først og fremst de jødiske minoritetene. Hennes siste bok, Frida – Min ukjente farmors krig, har vakt stor oppmerksomhet. Hun vil snakke om jødisk minoritetstilværelse i en norsk majoritetskultur, sett i et historisk og nåtidig perspektiv. Hun vil også ta for seg interne og eksterne utfordringer som kjennetegner Det Mosaiske Trossamfund og jødisk liv i Norge, samt trekke noen paralleller til andre minoriteter og religiøse trossamfunn.

En av vår tids mest ettertraktede foredragsholdere er professor Thomas Hylland Eriksen. Han kommer til aprilmøtet og vil snakke om samfunnets tempo. «Mange håper å kunne få i pose og sekk ved å gå inn for grønn vekst», sier han og viser til dem som mener at man både kan holde den globale kapitalismen gående og samtidig løse klima- og miljøproblemene. Han vil vise at andre løsninger er mer troverdige. Det er nødvendig, mener han, å skalere ned, kjøle ned og senke tempoet. Dette haster det så mye med, at det ikke er nok å snakke om problemene, det må handles !

Professor Finn Skårderud vil avslutte vårens møteserie med sitt foredrag om menneskelig uro. Den virkelige risiko ligger ikke i vår utfordring av oss selv, men i vårt forhold til de andre, i kjærlighet og i intimitet, hevder han. Skårderud har viet mye av sitt liv til arbeid med spiseforstyrrelser og årsakene til denne lidelsen. Han legger vekt på å forstå slike lidelser ikke bare ut fra medisinske tilnærminger, men også kulturelle, humanistiske og estetiske. Hans forfatterskap omfatter da også bøker og artikler om kunstnere og deres uro.

Tirsdag 4. mai kl. 1930
Sted: Holmen kirke 
Uro i sinnet
Foredrag ved psykiater, professor Finn Skårderud

Tirsdag 30 september kl. 1930
Sted: Holmen kirke 
Isbjørnen i rommet: Hvorfor vekst er uforenlig med bærekraft
Foredrag ved sosialantropolog, professor Thomas Hylland Eriksen.

Tirsdag 28. oktober kl. 19.30  
Sted: Holmen kirke                        
Hvordan forandret vi oss etter 22. juli?
Foredrag ved journalist og forfatter Cathrine Sandnes.

Tirsdag 18. november kl. 19.30
Sted: Holmen kirke 
Evig jøde i Norge?
Foredrag ved filmskaper og forfatter Nina Grünfeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bevegelse. Forum. Fristed.